BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 7 August 2016

KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG part 1

(ini post lama, lupa nak publish ish2)
Assalamualaikum..
Sedar tak sedar aku dh 19 tahun rupanya kekeke :3
Actually dah lebih 5 bulan dah tinggalkan kehidupan matrik , tp now tiba2 rasa nak kongsi pasal kehidupan kat sana. P/s : sebenarnya dh lama rasa nk post ni, sbb b4 masuk matrik last year aku punya tercari2 blog and post ape2 lah pasal KMPP , but hasilnya.... fuhh hampehh. ZERO. then aku decided biarlah aku jadi org pertama (yeke...)yg tulis pasal tempat kesayanganku , KMPP <3

Sebenarnya agak kekok gak nk menaip ni, sbb dah lama sgt hiatus :p org menganggur 4 bulan lah katakannnn kikiki.. now aku dh sambung degree in pharmacy kat UiTM Puncak Alam.. Bila dh masuk dunia degree and university ni , barulah terasa Ya Allah bestnyaaaa hidup matrik dulu. So korg2 yg baru nak masuk matrik ni , please lah , tolong lah hargai masa berada kt matrik. (Lebih2 lg kmpp haha racist betol)

Actually , hidup matrik ni sama je mcm kat sekolah asrama ( for those yg pernah tinggal kt asrama , haa korg akan biasa dgn suasana matrik) but. ingat ek , dewan makan free tu memang takde lah. jgn berangan sgt nk makan free xD Aku sendiri xpernah masuk asrama, tp rata2 org ckp camtu lah. Matrik is the second AsramaLife.

Cuma yg sangat sangat sangat membezakan is baju je. kikiki. Baju takdelah pakai baj skeolah tu, tp kena pakai baju kurung ONLY utk ke kuliah. So memang masa first dpt tawaran tu , terus gi cari baju kurung kakak , mak, nenek or sepupu yg korg boleh muat. Bawak je beribu pon takpe, aku ni haa sbb lack of baju kurung, terpaksa bawak lebih kurg 11 helai je :/

Alaa tp takpe , kalau korg jenis rajin basuh bolehlah pakai baju tu sepasang 2 kali seminggu (aku basuh seminggu sekali je haha). Ok move to next section, kehidupan matrik dari hari isnin sampai jumaat. Sebenarnya sama je hidup dri isnin sampailah jumaat. Takde beza pun actually xD 1stly, start kelas pukul 8 , balik bilik pukul 5. rata2 macam tu lah.

But takdelah straight sampai pukul 5 ada kelas, dia bg break dlm sejam or 2 jam.. ikut ah.. kalau dpt jadual baik, haa dia bg reaht 2 jam terus. kalau xbernasib baik , sejam je dpt. sejam tu agak tak cukup sebenarnya , yelah well you know kalau tak siap homework, agak2 sejam tu cukup x nak siapkan? tak kan???? haha. serius rasa nk ponteng je kelas lepas tu. but sepanjang aku kt matrik, (ni aku berani janji x tipu k) aku tak pernah sekalipun ponteng kelas.

ingat, letih n malas macam mana pun, pergi je kelas. Cari kawan yg sentiasa pergi kelas, yg rajin buat homework( boleh tiru) and yg rajin mengajak ke surau. Keberkatan tu penting sgt. Bila dh tak berkat, apa2 yg korg belajar jd mcm takde makna apa2 dah. ecehh. ( eh ni betul tau, Sirius)

Ok , dlm matrik Science ni ada 3 Modul. Modul I, II, III and ada modul Account.(Account aku tak tau sgt, sorry) 
Modul I : Mathematics, Chemistry, Biology, Physics
Modul II : Mathematics, Chemistry, Physics, Science Computer ( ni modul aku )
Modul III : Mathematics, Chemistry, Biology, Science Computer

SO SO SO, korg2 yg tak minat chemistry tu kan,,, memang xde pilihan dah. Memang wajib belajar chemistry kat matrik ni, tp kalau korg ambik account takdelah belajar Chemistry pulak.

Maybe ada yg konfius, dlm surat tawaran dia tulis lebih kurg mcm ni lah "anda ditawarkan pengajian M001". First2, mati2 aku ingat aku dpt modul I sbb dia tulis M001, then bila dh masuk barulah aku mengerti bahawa M001 tu is for Science. Gelabah kot aku masa tu, sbb tiba2 lect ckp aku dpt modul II. mana tak gelabah weh, first2 confident je ckp ngan mak ayah " mak,, suraya dpt modul I !!!!!!!!!!!" . So, pengajaran, jangan terlalu over-confident. tak elok.

part 2 akan disambung terima kasih.

WELCOME 1st POST IN 2016

Assalamualaikum pembuka bicara. wahh berhabuk dah blog ni.. last update pun tahun lepas. okey jom masuk zaman blog macam dulu2 balik xD

Haa actually bulan September tahun lepas aku dapat masuk ke uitm puncak alam. bahahaha. dekat sangat dah dengan rumah kan. kahkah memang jodoh dengan puncak alam ni sampai tahun 2019 (tahun grad inshaAllah ^^) kalau jodoh pun dgn orang puncak alam, memang tak berkembang lah aku hahaha.(ecehh takde maksud lain eh) Dari umur 8 tahun duduk kat puncak alam sampailah ke harini dah duopuloh (masa 3/8 haritu) ececeh. Family aku ni kira otai lah dalam puncak alam ni lol

Baiklah, hari ni sebenarnya dah dekat 4 minggu duduk dekat rumah sebab cuti semester. Sebenarnya nak cerita pasal uitm ni lah. adehhh pening kepala. bukan apa, well semua kos dekat universiti ni memang buat kita tension lah kan. asyik2 nak hadap buku je. hmm kos farmasi ni pun aku ambil atas 2 sebab. sebab pertama is misunderstanding. aku dulu ingat farmasi ni hanya ada chemistry je ( sillynya lahaii ). mati2 ingatkan takde biologi sebab yelah kat matrik tak ambik biologi kan, rasa culture shock gak lh. memang patut dapat pointer cemtu masa sem 1 dulu. -_-

sebab kedua is yeah well mak suruh lah. tapi dulu aku xdelah nak bantah ke ape ke sbb aku memang minat chemisrty kan. so follow the flow jelah. hmm bila dah masuk sem 1 memang rasa macam nak drop wehh. gila kau anatomy lah physico chemical basis lah ape lah aku dh tak ingat kos sem 1 dulu (sekarang baru sem 2 dah nyanyuk dah -_-). kebanyakan budak yg ambik farmasi ni dulu diorang asasi sains kat uitm puncak alam and ex-diploma sains and farmasi. wehhh dorang ni memang confirm2 lah hebat gila namati kan.

dalam satu kuliah (190++ orang), lebih kurang 8 orang je ambik kos fizik masa dekat matrik dulu, aku tak tau macam mana dorang boleh go on dengan kos ni sebab aku tahu, memang susah utk budak fizik adapt dengan farmasi ni but lain lah kalau dorg memang minat farmasi ni kekeke. 

Tapi yang best nya, ada sorg doktor nama dia dr. shiha selalu tanya pasal kitorang ni. dia kata tak nak kitorang rasa terasing, yelahh dah setahun dok belajar fizik tetiba masuk uni kena belajar dna lah cell lah. dia takut kitorg culture shock lah kot. (THANKS DR SHIHA FOR NOTICING OUR PRESENCE). but dr, saya minta maaf course yang dr ajar which is biochemistry is a very very very very killer subject for me. Serius, aku belajar biochemisty tu bebetul pun sebab dr shiha bg semangat tinggi sgt dekat kitorang. aku pun taknak lah kecewakan dia, but yeah biochem memang susah tahap maksima. But classmates aku ramai yang ckp biochemistry is not a killer subject for them. huwaaa sedih nya :'/ ramai cakap pharmaco killer subject, tapi bagi aku pharmaco is better than biochem. entahlah, orang lain2 kan huhu.

Haa lagi satu nak cerita

Classmates ada 31 orang. PH2402A. jap nak ingat nama diorang. airin,aina,afitah,hani,ajmal,hana,kakfatin,kakjeerah,kakwani,kakamni,kakyaya,kakshira,kakwawa,fefe,fad,fatin,dayah,yana,afifah,shu,aisyah,huda,miza,zai,afina,ida,haq,faris,suhaimi,adi,aizat.

haa yeyy nasib baik cukup. haha saja je tulis kat sini. mana tau nanti dah lama2 lupa lak nama mereka2 ni xD So far aku tak rapat sangat dengan semua lagi. well aku dulu kat matrik pun perlukan masa lebih 6 bulan untuk rapat dengan rumate weh. susah sikit nak adapt dengan budak2 baru dan semua pandai2 belaka plak tu.. rasa rendah diri gila2. (rasanya aku lah yg paling x berapa nk pandai dlm kelas tu) <- 340 darjah berbeza dengan masa kt matrik dulu :(

Hemmm tak tau lah nak tulis apa lagi ni ha. tunggulah nanti mana tau ada something menarik yg berlaku, aku post lagi. k

Pesanan : tak paayahlah main pokemon go tu, ish2. hahahahahahha
Assalamualaikum.